Afgelopen 6 weken is er een heleboel gebeurd, waardoor ik iets minder consequent heb kunnen schrijven. Eindelijk komen jullie te weten waarover ik het had toen ik schreef dat er iets spannends stond te gebeuren…

Mijn droom als 4-jarig meisje was om olympisch kampioen turnen te worden. Ik trainde 3 tot 4 avonden in de week en stond het liefst de hele dag op mijn handen in plaats van op mijn voeten.  Bijna alle meisjes uit mijn klas  dansten jazz  of ballet. Dat vond ik véél te meisjesachtig. Turnen vond ik stoerder. Ik turnde wedstrijden en kwam in een talententeam, daar probeerde ik alles uit mezelf te halen. Totdat ik op 12 jarige leeftijd een heftige knieblessure kreeg. Helaas lag ik er een paar maanden uit. Vol energie wilde ik er weer tegen aan gaan toen de blessure eenmaal over was. Helaas dachten de coaches daar anders over en vonden dat ik er te lang uit was geweest waardoor ik niet snel genoeg meer op niveau zou komen.

Dat is een van de beste keuzes die ik gemaakt heb in mijn leven

Ik probeerde mijn weg terug te vinden, aangezien turnen mijn leven was. Maar ik merkte al gauw dat ik te gedreven was ten opzichte van mijn coach waardoor ik ook langzaam de liefde voor turnen verloor.

Een tijd niet sporten was geen optie, dus ik probeerde elke sport uit en de conclusie was dat ik alles leuk vond; voetballen, basketballen, hockey, volleyballen enz. Maar toch voelde ik mij niet hetzelfde als tijdens de turnlessen. Elke week kwam de vraag wel een keer voorbij, waarom ga je niet dansen. En dan gingen mijn gedachten weer… Ehmmm, jazz(ballet)… heel veel meer was er niet in de omgeving, dat vind ik niet stoer en rauw genoeg. Totdat er een nieuwe dansschool in de wijk kwam en een vriendin mij mee vroeg. Ik had niets te verliezen en besloot mee te gaan omdat ze aangaf dat dit een andere stijl was; hiphop. Dat is een van de beste keuzes die ik gemaakt heb in mijn leven, want wat voelde ik me heerlijk tijdens deze les. En zo startte mijn danscarrière op 14 jarige leeftijd…

Mijn dansleraar kwam uit de eerste hiphopscene van Nederland, hij was danser en breakdancer. Toen ik doorkreeg dat mijn turnverleden hier een enorm voordeel bij had, besloot ik naast hiphoplessen ook breakdance lessen te gaan volgen. Als een van de weinige meisjes genoot ik van de powermoves aangezien kracht mij niet ontbrak. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en danste alle lessen binnen die dansschool mee.

En toen kwam de vraag: “Wil jij vanaf volgende week de kinderlessen overnemen?”

Mijn dansleraar had alle vertrouwen in mij en vroeg me mee voor projecten als danseres, shows, workshops, maar ik mocht ook mee als assistent voor grote choreografieprojecten. We volgden samen workshops in Amsterdam, maar nooit dacht ik aan een fulltime baan in de danswereld. Ik zat op het VWO en was druk bezig een studie uit te zoeken. En toen kwam de vraag;: “Wil jij vanaf volgende week de kinderlessen overnemen?” Dat was de vraag van de eigenaresse, aangezien zij hoogzwanger was en haar vervanger de laatste week van de zomer besloot de lessen toch niet te willen doen. Tot op vandaag de dag ben ik deze dame nog steeds enorm dankbaar J

Angsten overwinnen

Ik was verlegen, durfde niet in het openbaar te spreken, zeker niet voor een groot publiek en zag mezelf nog niet bijna voor een les staan. Maar ow wat leek me dit ontzettend gaaf om te doen. Mijn gedachten speelden met me: “Dit durf ik niet. Ben ik wel goed genoeg. Ben ik niet te jong. Deze kans ga ik nooit meer krijgen. Oftewel dit is het moment om over mijn grenzen heen te stappen!” En dat deed ik.

Met een klein beetje toelichting over de lessen stond ik een week later met knikkende dansknieën voor de les. Daar startte mijn zoektocht naar lesgeven. Veel tips kreeg ik niet mee, behalve het vertrouwen in wie ik was, het talent voor dansen, zelfverzekerdheid (zoals ik me totaal niet voelde) en het daarom wel goed zou komen. Gelukkig was ik enthousiast en dol op kinderen. Maar tegelijkertijd perfectionistisch en analyseerde ik alles wat ik deed, wat de kinderen deden, wat andere dansdocenten deden, wat ik zelf irritant vond aan docenten, wat je beter en wel en niet kon doen etc.

Dansen bracht mij geluk, vrijheid en zelfvertrouwen met daarnaast heel veel plezier van de enthousiaste kinderen.

Vol zelfvertrouwen

Zo was mijn zelfgecreëerde dansopleiding van start gegaan. (Toentertijd waren er nog geen dansopleidingen gericht op Urban en Hiphop)  Naast de 6 danslessen die ik gaf, danste ik zelf, deed (mode)shows binnen en buitenland, gaf dansworkshops, volgde diverse workshops en conventies, behaalde mijn diploma marketing en communicatie èn werd aangenomen op de kunstacademie. Na het behalen van mijn propedeuse van de Kunstacademie besloot ik een jaar te stoppen aangezien maar 1% van de afgestudeerde een fulltime baan kon vinden in de autonome kunst.

Een tussenjaar van mijn studie om te zien hoe ver ik zou komen met dansen. Dansen bracht mij geluk, vrijheid en zelfvertrouwen met daarnaast heel veel plezier van de enthousiaste kinderen.

Ik liep de KvK binnen op 22 jarige leeftijd en startte de dansschool Jelske – The art of moving. Aan het einde van dit jaar kon ik net rondkomen van dans en besloot mijn kunstopleiding verder uit te stellen. De eerste 4 jaren volgde ik opleidingen tot sportinstructrice en gaf naast het dansen ook bodypump, yoga, zumba, bbb op een sportschool en in de ochtenden ouderengym (70+). Na 4 jaar was het lichamelijk te veel om al deze diverse lessen te blijven doen. Ik besloot om mij volledig te richten op de dansschool.

De dansschool groeide uit tot een prachtig bedrijf waarin ik veel heb kunnen bereiken op heel veel vlakken met alle dansers, ouders, familie, locaties en alle andere die hieraan hun steentje hebben bijgedragen. Enorm dankbaar ben ik voor deze tijd. Totdat ik steeds meer heupproblemen kreeg en geen danslessen meer kon geven. De rest… weten jullie J (lees ook: zolukkie.nl)

Overname

Ik startte de dansschool vanuit mijn liefde voor dansen. Nu na 12 jaar probeer ik al 3 jaar lang mijn weg te vinden binnen de dansschool vanuit een positie waarin ik niet dans. Dit is een zware weg, aangezien ik weet dat ik nooit meer deze voldoening ga krijgen die ik kreeg toen ik turnde of startte met de dansschool. Managen en organiseren vind ik leuk, maar niet voor een organisatie die ik heb opgebouwd met een ander doel; dansles geven. Daarom heb ik besloten om mijn dansschool te verkopen aan iemand met haar hart op dezelfde plaats met diezelfde visie. Afgelopen 6 weken is het in een sneltreinvaart gegaan en hebben wij getekend. Daarom wordt per 01-01-2018 mijn droom voortgezet door een andere dansschool en kijk ik enorm trots terug op een geweldig gave tijd!

Vele tranen zijn over mijn wangen gedwarreld…

Deze spannende tijd kon ik toen nog niet delen, omdat we een paar dagen later de docenten en leerlingen op de hoogte brachten. Helaas heb ik daarna afscheid moeten nemen van mijn Omie en deel ik nu pas deze bijzondere gebeurtenis.

Vele tranen zijn over mijn wangen gedwarreld omdat ik afscheid neem van mijn 1e grote droom een eigen dansschool. Tegelijkertijd ben ik intens blij dat alles wat ik heb opgebouwd wordt voortgezet door een andere dansschool en alle dansers door kunnen blijven gaan!

Mijn visie

Mijn kracht en visie van de dansschool is ontstaan door afwijzingen in de sportwereld gericht op blessures, gewicht, grootte, leeftijd… zo verloor ik mijn zelfvertrouwen. Dit terwijl mijn kwaliteiten en talenten belangrijker waren dan alleen het oordelen op het uiterlijke. Mijn belangrijkste visie; kinderen (maar eigenlijk bedoel ik ‘iedereen’) accepteren zoals ze zijn, het zien van hun kwaliteiten en hun talenten en deze te stimuleren zodat hun zelfvertrouwen, de basis van een persoon, kan groeien. Dit is het mooiste wat ik binnen de danslessen heb kunnen doen.

…accepteren zoals ze zijn, het zien van hun kwaliteiten en hun talenten en deze te stimuleren zodat hun zelfvertrouwen, de basis van een persoon, kan groeien.

Ondanks dat ik genoodzaakt ben om een andere weg in te slaan, blijft deze visie mijn basis voor de opvoeding van mijn kind(eren) en voor mijn toekomstplannen van ZoLukkie.

Liefs Jelske

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dankjewel voor je bezoek!

Laat je mailadres a.u.b. achter en ik stuur je de laatste updates.
Liefs Jelske