Eindelijk zie ik je ieniemienie snoetje, je oogjes gaan open en richten zich op het geluid van mijn liefkozende woordjes. Na onze lange reis van 42 weken kunnen we elkaar eindelijk horen, voelen, bekijken, besnuffelen en gaan beleven.

Prachtig zoals de natuur werkt. Zoals je naakt en glibberig op mijn buik ligt, bijna hulpeloos. Daarentegen heb je een doel. Heel langzaam wurm (van kruipen is absoluut geen sprake) jij je richting jouw foodfactory.

Als je daar eindelijk aangekomen bent, na deze 5 cm afgelegd te hebben, gaat je mondje open. Helemaal onder de indruk van dit bijzondere moment besef ik nog niet helemaal wat voor kleine hap deze jongeman neemt. Hij sluit zijn mondje en dan herinner ik me weer dat de eerste weken borstvoeding niet bepaald een pretje waren. Althans bij mij.

Ach, hij is net geboren, mag hij ook even wennen aan deze overweldigende wereld met zijn nieuwe manier van eten?!

 

Gun je baby tijd om te wennen

Op mijn eerste roze wolk denk ik: ”Ach, hij is net geboren, mag hij ook even wennen aan deze overweldigende wereld met zijn nieuwe manier van eten?!” Ondanks dat de pijn de overhand heeft besef ik hoe bijzonder het is, om opnieuw een eigen gecreëerd wezentje aan mijn borst te hebben liggen lurken. Lurken inderdaad, want hij krijgt tot mijn verbazing en die van de verpleging, al flink wat melk binnen. Hoe bijzonder dat dit per kindje anders kan zijn.

Dan zie ik opnieuw dat kleine zuinige hapje. Hij is niet echt gretig…

Zo trots als ik ben op zijn drink-skills, zo probeer ik de pijn voor lief te nemen. Toch begint de pijn na de eerste 6 voedingen te overheersen en herken ik de startende tepelproblemen. Preventief begin ik te smeren met het wondermiddel Purelan  en vraag de verpleging om hulp. Zij geven aan dat hij goed drinkt en nog moet oefenen. Dan zie ik opnieuw dat kleine zuinige hapje. Hij is niet echt gretig…

Aangezien ik een gedreven melkfabriek van een jaar runde…

 

Borstvoedingsbijbel

Eenmaal thuis aangekomen, sla ik mijn borstvoedingsbijbel open (een echte aanrader by the way) en overleg met de kraamhulp. Aangezien ik een gedreven melkfabriek van een jaar runde bij mijn eerste kindje, kan ik wel zeggen dat ik geen leek ben. In overleg met mijn net afgestudeerde en kundige kraamhulp probeerden we van alles uit. Van Madonna- en Rugbyhoudingen tot hamburgers vouwen van mijn borst, een Big Mac in mijn geval 😉

Geen enkel verschil. Het zuinige mondje en de pijn bleven. Daarnaast maakte hij een klakkend geluid, liet hij vaak los, krulde zijn lippen niet naar buiten, er ontstond een vervormde tepel en bleef het pijn doen.zolukkie_te_kort_tongriempje

Na drie dagen gehannest te hebben, kwam onze kraamhulp met de term;
een te kort tongriempje misschien?  Hmmm, wij hebben zijn tongetje
eigenlijk nog niet eerder gezien. Die dag waren we extra alert. Maar nee,
geen tong tegen het gehemelte als hij huilde en geen tong naar buiten.
We checken zijn mondje en zien een hartvormige tong.

…zoals vele moeders onder ons weten is dit niet zo gepiept in de kraamweek.

 

Klieven

Op naar de lactatiedeskundige in het ziekenhuis. (Dit klinkt makkelijker dan gezegd 4 dagen naar de bevalling) Eindelijk aangekomen, moest deze hormoonvolle kersverse moeder plassen, zoals vele moeders onder ons weten is dit niet zo gepiept in de kraamweek. We waren meteen aan de beurt en nadat er inderdaad een te korte tongriem geconstateerd was, dacht ik voor het klieven nog even naar de toilet te gaan. Waarop de lactatiedeskundige vroeg: “Moet je echt of vlucht je even weg?” Zo’n bikkel als ik eigenlijk ben zo’n hoopje emotie was ik op dat moment. Mijn man bleef bij ons zoontje toen zijn tongriempje gekliefd werd. Dit is in een seconde gebeurt, doet geen pijn en geeft geen bloed… maar toch. Hormonen hè J

Wij vinden de borstvoeding heel belangrijk voor alle pure voedingstoffen, maar keken vooral ook naar de voordelen op langer termijn.

Alle rust en ruimte kregen we in het ziekenhuis om hem zijn ‘nieuwe’ tongtechniek uit te laten proberen. Hij neemt een iets grotere hap, krult meteen zijn onderlipje naar buiten en drinkt. Whoehoe, ik voel veel minder pijn! Geen klakgeluiden meer en ja hoor… daar is hij… een prachtig roze glibberige tong.

Voor- en nadelen

Aangezien wij bekend waren met het klieven van een tongriempje, wisten we al wat de voor- en nadelen waren. Wij vinden de borstvoeding heel belangrijk voor alle pure voedingstoffen, maar keken vooral ook naar de voordelen op langer termijn.

  • Minder spraakproblemen
  • Een betere mondhygiëne vanwege de bewegelijke tong
  • Tong uit kunnen steken (voor ijsjes en zoenen!)
  • Minder ademhalingsstoornissen door de tongpositie

Er is natuurlijk wel altijd de kans dat er een infectie kan plaatsvinden van het wondje.

Heeft het tongriempje klieven gewerkt?
Helaas waren niet alle borstvoedingsproblemen toen opgelost. Nog steeds waren er problemen bij het drinken denk aan; het loslaten van de tepel, een gespannen bovenlip die niet naar buiten krulde, een lipblaartje, bijten, krachtig zuigen, er ontstond een witte halve maan boven zijn bovenlip omdat de bloedtoevoer werd afgesloten om vacuüm te kunnen zuigen…

Wat blijkt, een te korte tongriem gaat vaak samen met een te strak lipbandje. Zo ook bij ons. Hier ons verhaal vol verbazing over de minimale informatie die hierover bestaat en welke keuze we gemaakt hebben. Lipbandje klieven ja of nee?

Hopelijk heeft hij naast de borstvoeding straks ook profijt van de overige voordelen. (vooral punt 3 is erg belangrijk 😉 )

Herkent iemand deze beschreven situatie rondom het tongriempje?


Liefs,

Jelske

Zolukkie_jelske_mandala

 

 

Leestips
Lipbandje laseren?
Zoektocht naar informatie over tongklieven en lipbandjes laseren
Opvoeden=Voorleven

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dankjewel voor je bezoek!

Laat je mailadres a.u.b. achter en ik stuur je de laatste updates.
Liefs Jelske