Onze kleine man heeft dus een te kort lipbandje. Dit is ongeveer 4 weken na zijn geboorte geconstateerd. Wij kenden dit verschijnsel niet en vroegen raad in onze omgeving. Nou ja, raad?! Werkelijk niemand had hier van gehoord. En wat doe je dan…

Je gaat op zoektocht. Ondanks dat de  lactatiedeskundige die wij zelf gecontacteerd hebben, min of meer informatie heeft gegeven,  wilden we dit ook graag bespreken met onze familie en naasten zodat wij goede afwegingen konden maken. Je beslist toch over het lijfje van je kind. Maar aangezien niemand in onze naaste omgeving hier bekend mee was,  zetten wij onze zoektocht naar informatie hierbuiten voort.

De lactatiedeskundige van hartvoorborstvoeding, vertelde mij dat de ingreep klein was en dat hij uiteindelijk beter vacuüm kan zuigen, minder melk zal morsen, rustiger zal drinken en ik de borstvoeding zonder pijn voort zou kunnen zetten. Voor ons hele goede redenen. Alleen bij thuiskomst ontstonden er meer en meer vragen.

Wat is er anders aan klieven zoals bij het tongriempje is gedaan?

Hij is nu nog een baby, zijn kaakje moet nog groeien. Heeft dit gevolgen want je maakt wel iets los wat eerst vastzat? Daarnaast wilde we ook weten of dit spraakproblemen in de hand zal werken. Kan er een gummi-smile ontstaan? (hoog tandvlees). Hoelang duurt de ingreep? Kan het verdooft worden? Wat is er anders aan klieven zoals bij het tongriempje is gedaan? Hoe is de mondhygiëne? Gaan zijn tanden hierdoor scheef staan of juist rechter?

Kortom genoeg vragen. Gelukkig hadden we diezelfde week een afspraak bij het consultatiebureau en zij konden ons vast en zeker meer vertellen.

Zijn bovenlip wordt vastgegrepen, zijn verdrietige oogjes kijken mij aan…

Consultatiebureau

Nadat ik op een prachtig groeischema gewezen was vertel ik over mijn doorverwijzing naar de parodontologie vanwege zijn te korte lipbandje. “Oh, daar heb ik nog nooit van gehoord.” Ons zoontje wordt gedraaid op de tafel om eens goed bekeken te worden. Zijn bovenlip wordt vastgegrepen, zijn verdrietige oogjes kijken mij aan, ze kijkt en zegt: “Het valt allemaal wel mee, zie hier niet heel veel anders dan normaal in.” Mijn gevoel gaf aan dat ik opzoek moest naar betere informatie. Onze zoektocht ging verder…


Tandarts

Van de lactatiedeskundige begreep ik, dat deze ingreep, het laseren van het lipbandje niet plaatsvindt in het ziekenhuis zoals bij het tongriempje. Deze ingreep wordt uitgevoerd door een tandarts/parodontoloog. Mijn eigen tandarts is een nieuwsgierige meedenkende man die op de hoogte is van de nieuwste rages, gadgets en andere ontwikkelingen in deze ‘mondjes’ wereld. Dus voordat Marc en ik de beslissing maken om het lipbandje te laseren willen we meer informatie uit die richting.

 Mijn tandarts ontvangt ons vriendelijk en feliciteert ons met onze prachtige aanwinst. Hij kijkt grondig maar subtiel naar zijn lipbandje en vindt inderdaad dat deze te strak/te kort is. Hij vertelt in geuren en kleuren, met volle liefde voor zijn vak, dat deze behandeling vooral ten goede van de borstvoeding zal komen. Daarnaast kunnen er spraakproblemen voorkomen worden (hoeft overigens niet). Uit zijn verhaal begreep ik ook dat het geen slechte invloed heeft op zijn kaakontwikkeling of tanden. Zijn advies om het consult bij de parodontoloog aan te gaan, te luisteren en daarna te beslissen. En dat deden wij…

Antwoorden

Wij zijn naar http://www.paro-implantologiepraktijk.nl/ in Den Bosch verwezen aangezien zij gespecialiseerd zijn in deze techniek en bij tientallen baby’s per week een te kort lipbandje laseren. Dit laatste gaf ook vertrouwen net als alle antwoorden op onze vragen.

 1. Heeft dit gevolgen want je maakt wel iets los wat eerst vastzat?
  Geen negatieve gevolgen, zolang we voor elke voeding masseren zodat het niet opnieuw aan elkaar vastgroeit.
 2. Daarnaast wilde we ook weten of dit spraakproblemen in de hand zal werken.
  Als je het lipbandje zo laat dan zal zijn lipje wellicht niet goed mee kunnen vormen met de bewegingen, waardoor er articulatie problemen kunnen ontstaan. 
 3. Kan er een gummi-smile ontstaan? (hoog tandvlees).
  Nee. Dit heeft een andere oorzaak.
 4. Hoelang duurt de ingreep?
  Laseren duurt ongeveer 30sec, kan iets langer zijn maar ook korter. Denk aan maximaal 1min. Hangt af hoe dik het lipbandje is. Bij de een is dit wat dikker en taaier waardoor je minder makkelijk er doorheen gaat.
 5. Kan het verdooft worden?
  Verdoven duurt langer en is pijnlijker dan deze 30sec. Het kindje reageert vooral op het vasthouden van zijn hoofdje en lipje.
 6. Wat is er anders aan klieven zoals bij het tongriempje is gedaan?
  Vaak is dit vlees taaier en moeilijker te knippen en geeft vaker een bloeding. Daarom laseren wij in deze kliniek. De wond heelt sneller. In sommige ziekenhuizen knippen ze dit wel.
 7. Gaan zijn tanden hierdoor scheef staan of juist rechter?
  Wanneer het lipbandje WEL gelaserd wordt is er eerder kans op genoeg ruimte in de kaak, zodat de tanden rechter gaan staan. Dit is absoluut geen graadmeter, want dit hoeft absoluut niet.Wanneer het lipbandje NIET gelaserd wordt, is de kans op een spleet tussen de voortanden enorm groot. Waardoor de tanden wellicht sneller scheef gaan staan omdat er niet voldoende ruimte is in de kaak. Hierdoor ontstaat vaak ook slechte mondhygiëne.
 8. Hoe is de mondhygiëne?
  Wanneer je het lipbandje zo laat dan kunnen er sneller cariës ontstaan omdat het lipje niet makkelijk omhoog gaat. Ook omdat er wellicht minder ruimte is in de kaak kunnen de tanden scheef gaan staan waardoor ook meer gaatjes kunnen ontstaan.
DE beslissing

Onze zoektocht kwam ten einde. De antwoorden op bovenstaande vragen en de manier hoe deze parodontoloog gepassioneerd beargumenteerde waarom hij een duidelijke voorstander was van borstvoeding, deed ons besluiten het lipbandje te laseren.  Hier lees je of dit een juiste beslissing was.

Zeker het checken of benoemen waard wanneer een van de twee problemen geconstateerd wordt!

Wij zijn onze kraamhulp enorm dankbaar dat ze het te korte tongriempje had ontdekt. Omdat er nog weinig over te korte lipbandjes bekend is, wist zij niet dat een te kort tongriempje vaak samen gaat met een te kort lipbandje. (Ook de 1e lactatiedeskundige in het ziekenhuis die zijn tongetje kliefde heeft geen lipbandcheck gedaan) Zeker het checken of benoemen waard wanneer een van de twee problemen geconstateerd wordt!

Hopelijk heb ik jullie zoektocht wat korter en sneller gemaakt J

Liefs
Jelske

 

Informatie:
https://www.eurolac.net/frenulum-variaties-bij-pasgeborenen/
https://www.lalecheleague.nl/
https://www.borstvoeding.com/problemen/
Facebook besloten groep over dit onderwerp

Leestip:  Kinderen willen ook begrip

 

Author

1 Comment

 1. Pingback: Jelske: De term een te kort tongriempje? | Aukjeswereld

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dankjewel voor je bezoek!

Laat je mailadres a.u.b. achter en ik stuur je de laatste updates.
Liefs Jelske