Oorverdovend gekrijs, terwijl ik mijn pasgeboren zoontje vasthoud. Alleen zijn handjes. Zijn hoofdje zit geklemd tussen de handen van een assistente. Een andere assistente houdt zijn lipje omhoog, om zijn lipbandje vrij te houden. De parodontoloog  heeft een ieniemienie laserapparaatje voor een ieniemienie jongetje.

“Het voelt alsof hij zich verbrand en duurt gemiddeld maar 30 sec”. Máár dertig seconden, weet je hoelang deze dertig seconden duren als je navelstreng nog maar net doorgeknipt is en je bewust jouw kindje pijn laat lijden?! Wanneer weet je of je de juiste beslissing maakt…

Eindelijk lig je daar dan in mijn armen, een glibberig wezentje wat ik voor het eerst zie na een zwangerschap van 42 weken. Wat ben je mooi! Je voelt fijn, intuïtief, tevreden en erg bij jezelf. Vol zelfvertrouwen kruip je naar mijn borst. Wat is de natuur toch prachtig. Vol verwondering kijk ik naar dit proces, je voelt met je piepkleine vingertjes, je lippen gaan van elkaar, je doet je minimondje open en hapt. Vol verbazing zie ik je ook al drinken. Dan realiseer ik me dat jij niet hoeft te oefenen met drinken  in tegenstelling met onze dame een aantal jaren geleden.

borstvoeding tongriem lipbandje
Naar buiten krullende lippen tijdens borstvoeden

Wat mij wel meteen opvalt is dat je maar een zuinig hapje neemt en je lippen krullen niet  naar buiten (zoals je op al die borstvoedingsfoto’s ziet).  Je drinkt goed, de rest komt vanzelf is mijn gedachte. Na geen enkele borstvoedingsbegeleiding in het ziekenhuis denk ik dat het allemaal goedkomt en het tijd kost om saampjes een team te vormen.

Na een dag realiseer ik mij dat zijn mondje nog steeds niet ver open gaat

 

Ligt het aan mij?

We nemen afscheid van het ziekenhuis. Nu kunnen we heerlijk relaxen en genieten in onze eigen omgeving. Na een dag realiseer ik me dat jouw mondje nog steeds niet zo ver opengaat, jouw lipjes niet naar buiten krullen, ondanks dat ik je hierbij help bij elke voeding (met mijn vinger wip ik jouw lipjes naar buiten, na 1 sec floepte deze bij een teug alweer terug), ik hoor een klakgeluid, ik zie een lipblaartje op jouw bovenlip en het eerste scheurtje in mijn tepel is een feit.

… of we bekend waren met een te kort tongriempje?

Elke dag keek de kraamhulp zorgvuldig mee, zodat ik mijn borstvoedingswens opnieuw uit kon laten komen. Het aanleggen en aanhappen deed ik met de juiste technieken, diverse houdingen uitgeprobeerd, daar lag het niet aan. Op dag 2 bekeek ze zijn mondje eens goed en vroeg of we bekend waren met een te kort tongriempje?

Hmm… vandaar dat we je jouw tongetje nog niet hebben zien uitsteken. Dit is één van symptomen dat een tongriempje wellicht te kort is. De geschiedenis, blijkbaar kan dit erfelijk zijn, herhaalt zich van vader op zoon.

We bekeken zijn mond en zagen een hartvormige tong, de reden waardoor hij zijn tong niet kon uitsteken of omhoog bewegen. We maakten een afspraak bij de lactatiedeskundige in het ziekenhuis. Midden in mijn kraamtranen werd deze kleine ingreep uitgevoerd, zonder pijn, zonder bloed, zonder problemen. Ik leg hem aan en wat een wereld van verschil.

 

Waarom gaat de pijn niet weg?

De dagen verstreken, de tepelpijn werd minder, helaas verdween deze niet helemaal. Het viel mij op dat zijn bovenlip nog steeds niet naar buiten krulde en dat telkens een witte plek boven zijn lip verscheen na de voeding. Een witte afdruk van het harde duwen, waaraan je kon zien dat er onvoldoende bloed op die plek kwam met een rode scherpe vouw erin. Google is opnieuw mijn beste vriend en ik ga opzoek.

Na een doe-het-zelf-google-onderzoek, komen er een aantal mogelijkheden voorbij waaronder hyperlactatie en een te kort lipbandje. Inmiddels 4 weken later besloot ik een professional in te schakelen; een lactatiedeskundige. (Ingrid van de Laar, hartvoorborstvoeding)

Het blijkt dat een te kort tongriempje en een te kort lipbandje vaak samen gaan

Een goed en duidelijk consult. Maar raadzaam dit alleen met je baby te doen en niet met een ander stuiterend exemplaar erbij 😉 Conclusie een te kort lipbandje en waarschijnlijk hyperlactatie. Dit laatste heeft dezelfde symptomen als een te kort lipbandje. Ik wilde mij eerst focussen op het lipbandje, voordat ik de eventuele hyperlactatie zou aanpakken.

 

Zoektocht naar info

Ok, een te kort lipbandje. Nog nooit iets over gehoord, jullie? We vertellen in onze omgeving over het lipbandje en tot onze verbazing is er werkelijk niemand die hier ooit van gehoord heeft, zelfs het consultatie bureau niet. ……  Hoe onze zoektocht verliep …..

We werden doorverwezen naar www.paro-implantologiepraktijk.nl/ in Den Bosch.

Het blijkt dat een te kort tongriempje en een te kort lipbandje vaak samen gaan. De lactatiedeskundige in het ziekenhuis heeft tijdens het klieven van het tongriempje helaas geen aandacht geschonken aan het lipbandje. Dus zeker de moeite waard om het te laten checken als een van de twee problemen gediagnosticeerd wordt.

Wanneer weet je dat je de juiste beslissing maakt?

Wat was het ongelofelijk moeilijk om de juiste informatie te vinden over dit onderwerp. Om jullie zoektocht eenvoudiger te maken staan onderaan dit artikel diverse links waar wij onze informatie vandaag gehaald hebben.

Nadat we eindelijk her en der wat informatie hadden verzameld, stonden we voor het dilemma wat te  doen. Deze beslissing maken was stukken moeilijker dan bij het tongriempje klieven. Eén; omdat er minder bekend is over het lipbandje laseren en twee; in tegenstelling tot het tongriempje klieven is het lipbandje laseren pijnlijk.

Urenlang hebben wij hierover gepraat en afwegingen gemaakt. Wanneer weet je dat je de juiste beslissing maakt? Daarnaast had ik na 10 weken een manier gevonden om zo min mogelijk pijn te hebben bij de voeding, hij groeide goed en bleek (nog) niet veel last te hebben van het te korte lipbandje dus waarom zou ik het uiteindelijk doen?

 

Waarom wel of niet…

Waarom wel
De belangrijkste reden voor ons zijn de voordelen van borstvoeding. Wij geloven dat dit de beste voeding is voor ons kindje en hij de beste basis zal krijgen.  Voordelen van borstvoeding. Maar ook om eventuele spraakproblemen te voorkomen. Daarnaast kan het geen kwaad om het te laten doen, veel kinderen vallen op hun lip waardoor het lipbandje ook kan scheuren. Dit heeft geen enkel negatief effect.

Waarom niet
Wanneer we het lipbandje laten zoals het is heeft hij geen 30 seconden pijn van het laseren, maar ook geen voordelen van de borstvoeding en kunnen er spraakproblemen ontstaan met bijvoorbeeld zijn articulatie.

Uiteindelijk besloten wij het lipbandje te laseren.

 

Juiste beslissing?

Door merg en been ging zijn gekrijs en in die 30 seconden voelde ik mij een slechte moeder, gingen 100 vragen door mij heen of dit wel de juiste beslissing was. In de uitrustkamer legde ik hem aan, zijn lipje krulde prachtig naar buiten. Ik zag een ontspannen snoetje heerlijk smullen en wegdromen.

Geen pijn, geen harde gespannen zuigtechniek, geen witte plekken, geen melk dat uit zijn mondje liep tijdens de voeding, geen gespannen lipje, geen lipblaartje en geen 10x loslaten tijdens een voeding!

Een goed besluit!

Liefs
Jelske

 

Informatie
https://www.eurolac.net/frenulum-variaties-bij-pasgeborenen/
https://www.lalecheleague.nl/
https://www.borstvoeding.com/problemen/
https://www.facebook.com/groups/529487263809317/

Lees ook: Mama worden! Roze wolk of niet?

Author

3 Comments

  1. Pingback: Jelske: De term een te kort tongriempje? | Aukjeswereld

  2. Britta Groot Reply

    Hoi Jelske, waar hebben jullie het laten laseren? Groeten, Britta

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dankjewel voor je bezoek!

Laat je mailadres a.u.b. achter en ik stuur je de laatste updates.
Liefs Jelske