Volg jij je hoofd of je hart? Je hart is het centrum van je lijf. Het klopt in een ritme en wanneer dit ritme afwijkt geeft dit problemen. We zorgen er dan meteen met alle macht voor, dat het hart weer in het juiste ritme komt. Waarom doen we dit niet met onze dromen?

Als er obstakels op ons pad ontstaan, neemt ons hoofd ons mee langs alle ‘beste’ mogelijkheden, vaak via andermans adviezen. Terwijl het wijze stemmetje in ons hart schreeuwt om het te volgen… Waarom is het zo moeilijk om je hart te volgen?

Realiteit van mijn hart

Tijdens mijn studie aan de Kunstacademie heb ik enorm veel kunnen experimenteren in materialen, technieken, grenzen, en gedachten. Daarnaast worstelde ik met mijn gevoelens en gedachten. Deze worsteling hadden te maken met een heftig auto-ongeluk die ik een half jaar van te voren had meegemaakt.  Deze traumatische ervaring zorgde ervoor dat mijn hart en hoofd niet meer met elkaar in verbinding stonden. Ik stond in contact met mijn hart als ik  mijn creaties maakte, maar door kritiek  van docenten week ik meteen weer af van het gevoel dat mijn hart me ingaf.  Hierdoor stuiterde ik van het ene uiterste naar het andere uiterste.

Realiteit van mijn hoofd

Toen de cijfers bekend werden hoeveel afgestudeerde studenten een fulltime baan in autonome kunst hadden na afstuderen, viel mijn mond open, toen bleek dat dit maar 1% was. Ehm… een studieschuld afbetalen met een baantje bij McDonalds en daarnaast niet eens kunnen doen waar mijn hart lag, kunst?! Dit was niet mijn toekomstdroom. Om deze reden besloot ik na mijn propedeuse een jaar te stoppen met deze opleiding. Maar schilderen ben ik altijd blijven doen 🙂 jelskesmolders.nl

“…wat als ik de studie saai vind of nog erger…”

Durf te kiezen

Naast kunst stond dansen bovenaan mijn favorietenlijst. Ik gaf al een paar jaar hiphop les bij een dansschool in de buurt.  Mijn gedachten passeerde regelmatig de mogelijkheden om zzp-er te worden. Stemmen in mijn hoofd en vooral uit mijn omgeving probeerden mij van deze weg af te houden. Doe dat nu niet, je bent zo slim, ga naar een universiteit zodat je straks een geweldige goedbetaalde baan hebt.

Het enige wat telkens in mijn gedachten voorbij kwam: wat als ik de studie saai vind of nog erger… mijn hele leven achter een bureau moet gaan zitten. Dat is héél erg lang. Ik wil me iedere dag gelukkig voelen met wat ik doe. ZoLukkie. Dat was het moment dat ik besloot om me bij KvK in te schrijven, alleen! Zonder invloeden van anderen. Ik wilde mijn hart volgen. Het is zacht uitgedrukt als ik zeg dat ik “het super spannend vond” om dit avontuur aan te gaan, maar tegelijkertijd gaf me dit zo’n machtig gevoel. Het gevoel dat ik de hele wereld aan kon en mee durfde te gaan in het ritme van mijn hart.

Nooit gedacht dat er uit deze dansworkshops en mijn inzet, binnen één jaar tijd een dansschool zou verrijzen. Wauw… puur door mijn hart te volgen.

Durf je hart te volgen

2006 is alweer een hele tijd geleden. De dansschool is uitgegroeid tot een bedrijf met meerdere werknemers en enthousiaste leerlingen.  Een van de leerlingen die in 2008 in mijn les kwam is zojuist afgestudeerd en deelde afgelopen week een bijzonder moment met me. Deze jonge vrouw liep stage bij een geweldig, groot goedlopend bedrijf dat haar graag in dienst wilde nemen. Tijdens deze stage had ze ook een bijbaantje bij een non-profit organisatie waar ze haar gevoel volledig in kwijt kon met het bieden van hulp  aan anderen. Ook dit laatste bedrijf bood haar een vaste baan.

Blijf bij jezelf

Twee verschillende bedrijven met verschillende doelen. Ze stond tussen 2 vuren in en iedereen gaf haar het advies om voor het grote, goedlopende bedrijf te gaan. Ze bezit enorm veel talenten en ze zal er veel geld  kunnen verdienen. Maar het stemmetje in haar hart schreeuwde zich schor: ‘’luister, voel mijn ritme en maak een besluit waar jouw hart je naar toe leidt!’’

“Wauw… dit is het allermooiste compliment dat zij me kan geven!”

Tijdens ons gesprek afgelopen week vertelde ze mij dat ik haar tijdens haar danscarrière en docentschap binnen de dansschool in moeilijke tijden altijd steunde met de woorden: “Volg je hart, dit vertelt altijd wat je wilt. Durf te luisteren en laat je niet leiden door wat anderen beter voor je vinden. Het is jouw leven en het gaat erom dat jij elke dag blij bent met wat je doet.’’

Ze vertelt verder: ‘’Deze lieve uitspraken helpen mij elke keer opnieuw te beslissen wanneer ik twijfel of adviezen van anderen krijg. Dat is de reden dat ik gekozen heb voor de non-profit organisatie waar ik mensen kan helpen met mijn expertise. Hierdoor voel ik me veel gelukkiger dan met een dikke bankrekening.’’  Wauw… dit is het allermooiste compliment dat deze talentvolle jonge vrouw mij kan geven!

Daarnaast gooide ze me met mijn eigen woorden terug op het pad waar ik op dit moment mee struggle.  Oftewel: Jelske dwaal niet af van jouw hartritme en durf er voor te gaan!

Dwaal jij wel eens af van jouw dromen?

Liefs Jelske

Author

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dankjewel voor je bezoek!

Laat je mailadres a.u.b. achter en ik stuur je de laatste updates.
Liefs Jelske